- Tip kruške - predstavlja akumuliranje masnoće u donjim delovima tela
- Tip jabuke - predstavlja nagomilavanje masnoće u gornjim delovima tela
Gledano sa metobaličke strane, osobe koje imaju morfotip oblika kruške, sagorevaju manje masnoće i imaju dominantan parasimpatički nervni sistem koji usporava metabolizam. Ovaj morfotip se još naziva hipo lipolitički oblik gojaznosti kod žena. Kod ovih osoba je karakteristična veća koncentracija estrogena, koja, na žalost, povećava skladištenje masti.
Žene koje imaju morfotip oblika jabuke, pate od pojačanog nivoa kortizola. Ovaj oblik se još naziva i hiper lipolitički oblik tela. Kortizol je hormon koji luče adrenalinske žlezde, i naziva se još i hormon stresa. Ovaj hormon, sam po sebi, stimuliše proizvodnju glukoze, te se kod ovih osoba stimuliše lučenje insulina.
Zašto je korisno znati koji oblik tela imamo?
Kod oblika kruške (Estrogen), se preporučuje hrana koja je bogata biljnim vlaknima. Biljna vlakna su korisna jer balansiraju nivo estrogena i smanjuju ga kada je visok. (soja, smokve, prekrup su idealni za održavanje estrogena).
- Doručak: za doručak treba uzimati ugljene hidrate (kompleksne), veoma male količine prostih šećera, manje količine proteina i vrlo male količine masti (masti su, ipak, veoma bitan element u ljudskom organizmu)
- Ručak: kombinacija proteina i ugljenih hidrata (u umerenim količinama), kao i male količine masti.
- Večera: za večeru treba jesti uglavnom proteine, emereno masnoće (polizasićene masnoće su najbolje) i ne treba jesti ugljene hidrate. Potrošnja ugljenih hidrata varira na osnovu težine kao i potreba mršavljenja date osobe.
Kod oblika jabuke (Visok kortizol), treba kontrolisati kortizol, te je potrebno konzumirati hranu koja koja ima nizak glikemijski indeks i nizak nivo ugljenih hidrata, jer oni donose interni stres telu. Ono što se može jesti su: leća, začini, paprika, proteini (umereno), integralne žitarice, zeleno lisnato povrće itd. Ono što je najbitnije kod ovog oblika tela, jeste da ne treba preskakati obroke! Hrono ishrana vas već na to obavezuje, jer preskakanje obroka dovodi do usporavanja metoblizma.
Postoje određene namirnice koje mogu pomoći u podizanju estrogena posle menopauze. To su: jabuka, grašak, susam, laneno seme, masline, maslinovo ulje, šljive, šargarepe, celer, paradajiz, pirinač, krastavac itd.
Osobe koje imaju oblik jabuke, imaju nisku toleranciju na ubljene hidrate, tako da bilo kakav unos ugljenih hidrata treba da se desi tek posle 17h, kada se telesni korzizol značajno smanji.
Postoje određene namirnice koje mogu pomoći u podizanju estrogena posle menopauze. To su: jabuka, grašak, susam, laneno seme, masline, maslinovo ulje, šljive, šargarepe, celer, paradajiz, pirinač, krastavac itd.
Osobe koje imaju oblik jabuke, imaju nisku toleranciju na ubljene hidrate, tako da bilo kakav unos ugljenih hidrata treba da se desi tek posle 17h, kada se telesni korzizol značajno smanji.
- Doručak: proteini i minimalna količina ugljenih hidrata. Ovakva kombinacija namirnica stimuliše manje lučenje insulina.
- Ručak: više proteina i više masnoće.
- Večera: za večeru treba uzimate ugljene hidrate sa niskim glikemijskih indeksom, proteine koji pomažu u anaboličkoj konstrukciji tokom noći.
Нема коментара:
Постави коментар