2015/01/18

Hrono ishrana - Pravi izbor za vas

Hrono ishrana je program koji je osmislio Alain Delabos, francuski nutricionista. Iako je ovaj program ishrane osmišljen 1986. godine, kod nas je zaživeo tek u poslednjih nekoliko godina, ali ipak mislim da nije doživeo svoju pravu ekspanziju.

U moru programa ishrane koji se danas mogu pronaći u Srbiji, hrono ishrana je jedan od retkih koji ne uvodi restriktivne mere (bar ne u meri kao i ostali programi), i jedan je od retkih koji vam "dozvoljava" da i dalje jedete sve što volite, ali i da mršavite. Stoga, ja ovaj program ishrane ne nazivam dijetom, i smatram da on nikako ne može biti dijeta.

Hrono ishrana je delotvorna i jednostavna za primenu. Omogućava brzo gubljenje kilograma, ali ono što je najvažnije, hrono ishrana je program zbog koga ćete promeniti svoj način života, i zbog koga se izgubljeni kilogrami nikada neće vratiti.

Osim gubljenja kilograma, hrono ishrana omogućava i poboljšanje zdravlja i opšteg stanja tela. Mnogi govore kako hrono ishrana omogućava vitku figuru, i zategnuto telo, ali to su laži. Zategnuti mišići se ne mogu dobiti bez truda i znojenja. Hrono ishrana je odlična osnova i sjajan program ishrane koji će vam pomoći da postignete maksimalne rezutate treninga, i da u veoma kratkom periodu vidite prve rezultate na svom telu.

Takođe, hrono ishrana reguliše i poremećaje nivoa šećera u krvi, holesterol i trigliceride, sprečava nastanak dijabetesa, bolesti srca i krvnih sudova i maligniteta. Ovaj dnevni program ishrane je sastavljen koristeći najnovija saznanja iz oblasti molekularne biologije, ali i postojeća znanja iz oblasti fiziologije ljudskog organizma.

Hrono ishrana vodi računa o vremenu unošenja hrane u organizam. Prioritet se daje doručku i ručku, koji su zbog današnjeg načina života, često zanemareni, ali takođe i zbog zabluda da preskakanje doručka ili ručka može da dovede do brzog gubljenja kilograma. Hrono ishrana zabranjuje unošenje kravljeg mleka i jogurta jer ljudski organizam nije u stanju da u potpunsti svari ove namirnice.



Doručak 

Doručak je, kao što mnogi već znaju, najvažniji obrok, i doručku treba posvetiti najviše pažnje. Treba ga obogatiti što raznovrsnijim namirnicama. Za doručak se smeju kombinovati ugljeni hidrati, dobre masti i proteini. Doručak treba obaviti, okvirno, sat vremena nakon ustajanja.

Ručak

Ručak uvek treba da bude proteinski (meso) i treba izbegavati kombinovanje proteina i ugljenih hidrata. Treba izbegavati sledeće kombnacije:

  1. Hleb + meso
  2. Krompir  + meso 
  3. Boranija/pasulj/grašak/pirinač + meso 
Treba izbegavati meso prženo u dubokom ulju ili pohovano meso dok je salata dozvoljena u svakoj kombinaciji. 

Večera 

Večera treba da bude lagana i bez ugljenih hidrata. 

Užina 

Za užinu je moguče kombinovati voće i crnu čokoladu, badem, lešnike i orahe, Za užinu ne treba brojati kalorije. Ne sme se grickati između obroka i treba voditi računa o razmaku između njih (bar 3, a optimalno 4 sata). 

Kroz hrono ishranu ćemo prolaziti korak po korak, a nadam se da ćemo zajedno i postići rezultate. Takođe, pokušaćemo da zajedno napravimo plan ishrane sa mnogo uspoešnih recepata. Hrono ishrana je nešto čega svi treba da se pridržavamo, bez obzira na to da li želimo da smršamo ili ne. Ona predstavlja način ishrane koji je najbolje prilagođen načinu funkcionisanja našeg tela, te stoga i dovodi do poboljšanja zdravlja i opšteg stanja tela. 

Нема коментара:

Постави коментар