2015/01/21

Metode Hrono Ishrane

Ovu ishranu, za koju, iskreno, trenutno smatram da je verovatno i najbolja, pratim već duže vremena. Za hrono ishranu sam cula od drugarice, i od tada sam oduševljena. Iskreno, nisam imala veliki problem sa kilogramima, jednostavno sam želela da promenim način ishrane, jer sam osećala manjak energije, i smatrala sam da moram nešto da promenim.

Plan hrono ishrane je izuzetno jednostavan:

  • Jesti odgovarajuću hranu
  • U pravom trenutku 
  • I u pravim količinama (koje se određuju na osnovu vaše težine)

Možete da jedete sve što poželite, samo je bitno da pratite koliko jedete i kada. 

Postoje dva načina za mršavljenje: 

  • Svakodnevni način ishrane gde obično gubite 2-3 kilograma mesečno. 
  • Četvoronedeljna Početna Dijeta, gde možete da izgubite od 4-8 kilograma tokom 4 nedelje. 
Možda vam ove brojke ne izgledaju preterano zadivljujuće, ali moram da napomenem da je ovo veoma zdrav način da se gube kilogrami, tako da je ovaj tempo od 2-3 kilograma mesečno izuzetno dobar i zdrav za organizam. Naše srce ne mora da trpi brze promene telesne težine, koje mogu izuzetno loše uticati na opšte stanje organizma. 

Postoje izuzetno zanimljivi principi vezani za ovu ishranu: 
  • Što ste viši, više možete da jedete.  Količina hrane koja vam je dozvoljena zavisi od vaše visine. Npr. ukoliko ste visoki 170 cm cela količina hrane koju smete da jedete biće zasnovana na ovoj visini, ali o tome nešto kasnije. 
  • Što su veće vaše kosti, manje morate da gubite kilograma.  Možete proveriti kolike su vam kosti merenjem vašeg ručnog zgloba. (prosečna veličina je 6cm)
  • Za one koji vole slatko: jedite hranu koja sadrži šećer SAMO onog momenta kada stvarno ogladnite i to u popodnevnim časovima, isključivo. 
  • 2 "nedozvoljena" ili obroka za varanje nedeljno. Možete da jedete sve što hoćete (uključujući i alkohol) 2 puta nedeljno, ali samo jedan takav obrok u toku jednog od ta dva dana nedeljno smete da imate. 
  • Bez šećera u kafi ili čaju. 
  • Bez mleka ili jogurta. Sav neophodan kalcijum koji vam je potreban naći ćete u siru (koji sadrži 10 puta više kalcijuma nego mleko). Međutim ukoliko ste stvarno veliki obožavatelj mleka ili jogurta, onda možete imati jedan jedan doručak nedeljno koji sadrži ove namirnice. 
  • Nikada nemojte da jedete ako stvarno niste gladni. 
  • Pojedite bananu sat vremena pre treninga. 


Sigurno vam zvući čudno, i možda po malo komplikovano, ali je u principu jako jednostavno. I ja sam bila malo skeptična kada sam počinjala sa hrono ishranom, ali sam se kasnije toliko navikla, da sada ne mogu da zamislim sebe da se hranim drugačije. 

Hrono ishrana je bazirana na Hronobiologiji. Na žalost, postoji jako malo tekstova na srpskom jeziku koji govore o hronobiologiji, tako da ću se potruditi da vam u narednom periodu napišem nešto bliže i o ovom konceptu. Ukratko, naše telo funkcioniše drugačije tokom različitih delova dana, Takođe svako telo je drugačije po pitanju visine, oblika i konstitucije kostiju, stoga i količina hrane koju treba da jedete treba da bude drugačija. 

Pitate se šta sada? :D 

Ja bih vam savetovala, za početak, da počnete sa Svakodnevnim režimom ishrane. Ovaj režim ishrane treba da primenjujete tokom prve ili prve dve nedelje kako bi se navikli na količine hrane koja se jede kao i na same obroke. 

Zatim, posle toga, treba početi sa Početnom Dijetom. :) 


Нема коментара:

Постави коментар