2015/02/16

Zdravom ishranom protiv holesterola

Dajemo vam savete za održavanje nivoa holesterola u rasponu preporučenih vrednosti, 3,1-5,5 mmol/l za tzv. loš (LDL) holesterol. 

Holesterol je organski molekul masti i osnovna strukturna komponenta ljudske i životinjske ćelijske membrane. Zahvaljujući funkcijama holesterola, ćeliji nije potreban zid da bi zaštitio ćelijski integritet i moguća je promena oblika ćelija i kretanje. Holesterol je neophodan za sintezu steroidnih hormona i vitamina D. Postoji dobar (HDL) i loš holesterol (LDL).

Proizvodi ga svaka ćelija postupkom od 37 koraka. Sva hrana sa životinjskim masnoćama sadrži holesterol u različitim vrednostima, pa se unosi i ishranom. Namirnice sa najvećim udelom holesterola su sir, žumance, buter, crveno meso, iznutrice, slanina, kobasice, neke vrste ribe i brza hrana.

Niak nivko holesterola u krvi može da izazove zdravstvene poteškoće, ali u praksi su to retki slučajevi. Treba znati da prekomeran unos alkohola, kafe i cigareta smanjuju nivo dobrog (HDL) holesterola.


Povišen holesterol

Mnogo češži problem je povišen nivo holesterola. Opšte pravilo je da je treba smanjiti unos već pomenutih namirnica, ali i onih sa visokim udelom šećera. Potrebno je prilagoditi i način pripreme hrane, izbegavati prženje i pohovanje, ukljanati masnoću i kožicu sa mesa i što češće kuvati namirnice na pari ili u vodi. U mnogim receptima žumance se može zameniti belancetom, punomasni sirevi nemasnim, a ulje, posebno u receptima za kolače, jogurtom. Da hrana ne bi bila neukusna, na šta nas najčešće asocira nešto obareno, mogu da pomognu začini i marinade (limunov sok, senf, ren, peršun, kapar, celer i drugo začinsko bilje)

Namirnice koje smanjuju LDL 

Neke lako dostupne namirnice svakodnevnim konzumiranjem mogu da smanje nivo lošeg holesterola. Đumbir, kao začin, dovodi i do poboljšanja krvne slike i cirkulacije, a dve šargarepe dnevno, pola šoljice mahunarki, manja količina grožđa ili polovina grejpa mogu značajno da smanje nivo holesterola u periodu nekoliko meseci za 7-20%. Orasi i sve vrste orašastih plodova se preporučuju u umerenim količinama zbog visoke kalorijske vrednosti.

Program hrono ishrane je odličan način da se hranite zdravo, a samim tim i da kontrolišete nivo štetnog holesterola u krvi, i podiže (na optimalni nivo) nivo korisnog holesterola u krvi. Hrono ishrana minimizira unos namirnica koje dovode do povećanja štetnog holesterola u krvi, ali ih ne isključuje iz ishrane, jer iako je LDL holesterol štetan, on je ipak potreban telu, samo ga treba održavati na određenom nivou. Hrono ishrana, je dakle, idealna i za starije osobe koje brinu o svom zdravlju.

Нема коментара:

Постави коментар