2015/02/16

5 Činjenica o Coca-Coli koje sigurno nista znali

Sigurno da ne postoji čovek koji bar jednom u životu nije probao Coca Cola-u. Ali ono što verovatno niste znali jeste, da Fanta, recimo, izmišlena u Hitlerovoj nacističkoj Nemačkoj, i da je Pepsi zvao FBI kada su ljudi sa "pouzdanim izvorima" pokušali da im prodaju tajni recept Coca Cola-e.

Evo i još nekoliko zanimljivih činjenica:

1. Coca Cola je prvo korišćena kao tonik koji stimuliše nerve i koji je koristio vino kao zaslađivač



John Pembert, farmaceut osnivač Coca Cola-e, je bio veliki "Coca" poklonik i tražio je "preduzimljivo" piće koje je predstavljalo kombinaciju lekova i "mekog" napitka. Pembertova francuska coca je bio neverovatni bum na tržištu, sve dok Atlanta nije uvela regulacije vezane za pića 1886. godine. Šećerni sirup je zamenio vino, i proizvod je zatim prodavan kao Coca Cola (izvor)

2. Dizajn boce je bio inspirisan uskim suknjama iz Viktorijanske ere



Coca Cola je doživela veliku promenu dizajna sa uvođenjem jako uskih suknji, i postoji teorija, i do danas, da je zakrivljeni oblik boce inspirisan uskim suknjama koje su se nosile u to vreme. Međutim, iako zvuči zanimljivo, to ipak nije istina. Došlo je do greške, koju je napravio T. Clyde Edwards, revizora koji je radio za kompaniju. Njegovo istražianje u biblioteci ga je dovelo do stranice na kojoj je video Kakao, koji je kasnije iskoristio kao referencu za pravljenje boce. (izvor)

3. Coca Cola se smatrala za efektivno kontraceptivno sredstvo




Dugo se verovalo da je ugljenična kiselina koja se nalazi u Coca Cola-i, predstavlja najjednostavnije, jeftino sredstvo za kontracepciju. Post-koitusni postupak vaginalnog ispiranja imao je za cilj da smanji pokretljivost spermatozoida. Koristeći "Old Coke", "New Coke", "Diet Coke" i one bez kofeina u laboratorijskim istraživanjima dobijeni su različiti rezultati, koji su pokazali da je koka kola beskorisna kao sredstvo za "ubijanje" spermatozoida. Treba napomenuti i da su 2008. godine Nobelovu nagradu za hemiju dobila dva tima, jedan koji je pokušavao da dokaže sposobnost Coca Cola-e da ubija spermatozoide i drugi, koji je pokušavao da tu teoriju opovrgne. (izvor)

4. Coca Cola je imala plan da u potpunosti zameni vodu iz slavine i flaširanu vodu




Visoko agresivna kampanja za flaširanu vodu - tako je Coca Cola spomenuta u literaturi menadžmenta, s obzirom da je sprečila kupce koji su tražili vodu iz slavine da povećaju profit kompanija koje proizvode flaširanu vodu, navodeći da oni upravo koriste vodu iz slavine za svoju flaširanu vodu. Coca Cola je sprovodila "tajnu kampanju" zvanu "H2NO" kroz seriju online poruka distributerima i restoranima širom US. "Say NO to H2O" je bila izuzetno uspešna i vest se brzo širila. (izvor)

5. Coca Cola je u početku imala potpuno rasistička obeležja




Tokom ranih 1920.-ih Coca Cola je služena samo belcima. Njihova nadmoć nije bila samo primetna u njihovom receptu već i u oblasti marketinga. Coca Cola je veoma retko bila dopremana oblastima koje su imale visok procenat Afro-Američkog stanovništva. Gigant je optužen 2000. godine za rasnu diskriminaciju zato što su davali niže plate Afro-Amerikancima i nedozvoljavanjem istim da dodju na visoke pozicije u kompaniji. Međutim ovde se priča ne završava, Coca Cola nastavlja isisava sveže izvore vode širom sveta, i da kontaminira podzemne vode u zemljama kao što je Indija. 




Нема коментара:

Постави коментар