2015/02/17

Priče o duši - Zašto mislimo da sreća pripada samo bogatima?

U svakoj Pepeljuzi se krije princeza i u svakoj princezi - Pepeljuga; što bolje koristimo njihove kvalitete o ćemo biti bogatiji.

Nekada davno, iza devet brda, na desetom, u jednoj dalekoj zemlji, u čarobnoj šumi, u maloj kolibi usred šarene ivade, živela je mudra starica... 

- Slušaj ša je smislila ova moja kćerka?! Hoće da bude princeza?! Kakva princeza, pitam se ja, kad je kćerka krojača? - ljutito je rekla žena, koja je došla po savet. 

Starica se zagledala u čarobnu kuglu: Drago dete, pred tobom je mnogo puteva, ali ako izabereš da budeš princeza nećeš moći da trčiš poljanama, da biraš prijatelje, da plešeš bosa u travi. Ako izabereš da budeš obična devojka sa sela izgubićeš predivne haljine, balove sjaj dvora. Kako bi mogla da budeš pobednik. Kako bi mogla da imaš najbolje od oba puta? rReci mi sad: čime šije odeću tvoj otac?

- Ima makaze, igle i konce...

- A da li može da sašije odeću samo makazama?

- Ne, kako bi mogao? Potreban je i konac, i materijal i igle i dugmad...

- Aha, znači ne može samo jednin? Ne može samo koncem ili samo makazama? A, ako sama sašiješ lepu haljinu, ko že ti braniti da budeš princeza u očima ljudi koji te vole? Šta ti je potrebno za to?

Devojka se zamislila - Paa, možda naučim da šijem? Mama i tata da me vole, prijatelji da me podržavaju? 

- Da, dete drago, dosadno je da budeš samo jedno. Najbolje je da si i princeza i obična devojka, da si bogata, ali bogatstvo nisu haljine već znanje. Tada ćeš sama da odlučuješ kada ćeš biti princeza, a kada ćeš trčati bosa! 

Privrženi opšteprihvaćenim modelima sreće - novcu, slavi, lepoti, mislimo da nas to čini bogatim. I potpuno nesvesno naše duše ispostave se siromašnim, obrasle trnjem ogorčenja, zavisti i nezadovoljstva. A možemo da budemo srećni i sa ono malo što imamo. Princeza ili Pepeljuga? U svakoj pepeljuzi se krije princeza i u svakoj princezi Pepeljuga. Štp bolje koristimo njihove kvalitete to ćemo biti bogatiji. 

Нема коментара:

Постави коментар