2015/02/18

Kuhinja kao salon lepote

U svojoj kuhinji sigurno imate namirnice za koje niste znali da imaju važnu ulogu u održavanju lepote tela. Verovatno ni sirće nikada niste posmatrali kao tonik a lice, a lepota Jelene Trojanske koja je izazvala rat se zasnivala upravo na njemu.

Bez obzira na moderna dostignuća kozmetičke industrije, koža nam je uvek zahvalna kada napravimo pauzu i ne opterećujemo je proizvodima koji sadrže konzervanse, parfeme ili alkohol. Zapravo, skoro sve što je potrebno za održavanje kože najverovatnije imate kod kuće. Postati i ostati lepa je sasvim moguće i zo bez vanrednih ulaganja, napuštanja stana i profesionalnih tretmana. Čak i ostaci namirnica koje se ne koriste u ishrani mogu imati kozmetičku primenu jer i dalje sadrže hranljive aktivne sastojke.



Sirće 

Istorijski podaci govore da se sirće koristilo za negu kože lica još u vreme Jelene Trojanske, za koju su od njega izrađivali poseban tonik. Ono usporava starenje, pomaže kod uklanjanja akni i vidljivih znakova sunčanja. Da biste pripremili tonik potrebna vam je kašika prirodnog jabukovog sirćeta i 2 šolje vode. Nanesite ga na lice i pustite da se osuši, bez naknadnog ispiranja. Sirće će očistiti kožu i tonirati je.

Mleko

Mleko sadrži preko 100 sastojaka koji imaju važnu ulogu u održavanju mladalačkog izgleda kože, a među najvažnijima su vitamini A i E. Ono daje koži i baršunast osećaj pa od njega možete napraviti i luksuznu kupku dodajući mu čarobni sastojak, med. Zagrejte litar i po mleka i dodajte samo jednu kašiku meda. Sve to ubacite u kadu sa mlakom vodom. Nakon 20 minuta obrišite tečnost sa kože koristeći samo peškir i nemojte prviše trljati. Izbegavajte da koristite sapun jer on isušuje kožu i ukljanja hranljive sastojke iz mleka koji hrane kožu. 

Banana

Banana je prirodna zamena za botoks i možete je koristiti kao masku za lice koja vlaži, čini kožu mekom i daje joj somotski osećaj. Ispasirajte jednu bananu dok ne dobijete glatki krem i nanesite je na lice i vrat. Nakon 10-20 minuta isperite masku hladnom vodom. Efekti maske od banane su trenutni i ne postoji opasnost da s ovom maskom preterate. Ako u tu smesu dodate i 4 kašike nemasnog jogurta i 2 kašike meda, dobićete luksuznu masku koja ima trajniji efekat.

Jogurt i limun

Supstance koje hrane kožu i nalaze se u limunu, alfa-hidroksilne kiseline (AHA) i vitamin C, sprečavaju nastanak staračkih pega i fleka koje ostaju kao posledica od akni. AHA služe i za uklanjanje mrve kože i izbeljivanje fleka, a vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena. Limunov sok se odavno koristi za ujednalavanje i poboljšanje elastičnosti što sprečava pojavu bora i prirodno opuštanje kože. Jogurt, sa druge strane, učvršćuje kožu i čisti pore, sadrži mlečnu kiselinu koja dubinski čisti pore i takođe uklanja fleke. Samo mešanjem jogurta i limunovog soka možete dobiti kvalitetnu masku za lice koja donosi trenutne efekte. 

Jaja 

Jedno jaje može stvoriti magiju na licu. Osobe sa suvom kožom bi trebalo da koriste dobro ulupano žumance, a oni sa masnom belance sa dodatkom par kapi limuna. Normalna koža se tretira celim jajetom. Smesa se nanese na lice i ostavi da deluje 30 minuta nakon čega se ispira mlakom vodom. Takođe, efekti su trenutni, koža je zategnutija, ujednačena i glatka. 


preuzeto sa: http://www.betty.rs/

Нема коментара:

Постави коментар