2015/03/02

Biblija zdrave ishrane

Mislite da se zdravo hranite? Moguće je da uopšte nije tako. Prema nekim  nutricionistima i pobornicima ajurvedeske ishrane svežim namirnicama, ta grilovana riba list sa slatkim krompirom deluje gore nego da pojedete parče torte. Upoznajte se sa kombinovanom dijetom, koja sezasniva na ideji da mešanje određenih namirnica dovodi do niskog nivoa ennergije, nadutosti i gojaznosti, dok druge kombinacije deluju pozitivno na ubrzanje metabolizma.

Ovakav način ishrane ne samo da omogućava gubljenje kilograma već i pražnjenje creva, smanjenje inflamacije u telu i ublažavanje glavobolje.


Kada vas konobar pita da li ćete nešto da popijete uz ručak, recite "Ne, hvala!"
A evo i zašto: ispijanje napitaka tokom jela razblažuje digestivne enzime i usporava varenje. Ne uzimajte rečnost bar 15 minuta pre jela. 


01/ Voće ide samo 
Vože se vari brže od bilo koje druge hrane (zbog visokog sadržaja šećera i vode), ali ako se konzumira sa drugim namirnicama, varenje voća se znazno usporava što dovodi do proizvodnje gasa i nadimanja.


02/ Ne mešajte proteine sa mastima
Mast blokira enzime neophodne za varenje proteina, zato ih ne uzimajte zajedno. Sa druge strane, masti (npr. avokado ili ulje) se dobro slažu sa ugljenim hidratima, kao i sa lisnatim zelenim povrćem. Namirnice koje sadrže dosta masti i belančevina, na primer, sirevi, koštunjavi plodovi i semenke su ubrajaju u proteinsku hranu. 

POVRĆE SIROMAŠNO SKROBOM JE SUVO ZLATO
Ono se može kombinovati sa svim drugim namirnicama - proteinima, ugljenim hidratima, mastima - jer se zeleno lisnato povrće, prokelj i špargle dobro vare u svakom odkruženju (kiselom i alkalnom). Entuzijasti ove dijete savetuju da se obrok planira oko kalorične osnove (meso i ili ugljeni hidrati) a zatim se po želji doda povrće siromašno u skrobu.


Ugljeni hidrati nisu zli
Često izbegavamo žitarice kao da su one krofne (ili ako to ne uradimo, posle osećamo krivicu). Ipak, ni integralna pasta, integralni pirinač, pa ni krompir, neće vam se zalepiti za struk, ako ih kombinujete sa zelenim povrćem. Mahunarke (pasulj, grašak i sl.) se  ovde smatraju uglenim hidratima. 







Odvojte meso i krompir: Proteini (bilo to meso, soja ili koštunjavi plodovi) najbolje se vare 
                                          se vare u kiselom okruženju dok ugljeni hidrati zahtevaju alkalnu 
                                          sredinu. Kombinovanjem ova dva, neutrališe se želudačna 
                                          kiselost i usporava varenje. 

Odmorite se između obroka
Dajte telu vremena da završi varenje obroka pre nego što pojedete neku namirnicu iz grupe koja se ne slaže sa njom. Zato hrono ishrana predlaže da se obroci uzimaju u razmaku od 4-6h (idealno 5h).



Нема коментара:

Постави коментар