Tri predrasude o vinu koje treba zaboraviti
1/ Kako se služi crveno vino?
Crveno vino treba služiti ma sobnoj temperaturi, nikako rashlađeno. Hlađenje može da zamaskira nedostatke vina i pojača gorčinu tanina. Na sobnoj temperaturi, jedinstveni ukusi vina - voće, hrast, štagod - mnogo su očigledniji. Kada je reć o belom vinu, ono je bolje kada je rashlađeno. I što je slađe treba da bude što hladnije servirano.
2/ Na šta treba obratiti pažnju prilikom sipanja?
Vino treba ostaviti da diše 2 do 3 sata. Provetravanje ubrzava proces oksidacije za koje su potrebne godine da bi se desilo u zatvorenoj boci. Obo ublažava ukus i izvlači složene ukuse i arome.
3/ U čemu je fora sa mirisanjem vina?
Prvo pomirišite, jer to priprema vaše čulo ukusa. Otpijte gutljaj i pustite da vino dodje do svih delova vaših ustiju. Osetićete nekoliko ujusa u istom trenutku. Vino će evoluirati kako budete jeli, jer izvesna hrana kosi sa sobom i drugačije ukuse.
Uživajte u vinu na pravi način. Vino je zdravo za srce, za krvne sudove, ali kako hrono ishrana predlaže, ne više od par čaša nedeljno, jer umerenost je ključ zdravlja.
Нема коментара:
Постави коментар