2015/02/09

Zdrave namirnice koje treba da dodate svakodnevnoj ishrani

Današnji tempo života čini ljude toliko zauzetim, da poslednja stvar o kojoj želimo da brinemo jeste šta ćemo jesti za ručak. Postoji zabluda da ako želimo da se hranimo zdravo, moramo da trošimo mnogo novca na hranu. Međutim to baš nije tako, mada ima tu malo i istine. Na žalost, tržište u Srbiji je takvo, da mnogo plaćamo za određene namirnice, a da za taj novac ne dobijamo zasluženi kvalitet.



Zapakovani ručak je jedan od načina da se hranite zdravo, čak i na poslu, a da pri tom ne morate da potrošite mnogo novca. Takođe. kuvate sami, i jedete samo ono što želite, spremljeno onako kako vi želite. Međutim, svi se stalno pitaju, šta to treba da uvrstimo u svakodnevnu ishranu. Evo nekih predloga. 

1. Jaja
Jaja su veoma svestrana hrana. Možete ih dodati u salatu, kao prilog u sendvič ili možete jesti jednostavno kuvano jaje. Moj predlog je da preferirate kuvana jaja, jer su kompatibilna sa hrono ishranom, i takođe, nema dodatnog ulja. Jaja su prepuna visokokvalitetnih proteina, koji omogućavaju da se u telu razvije zdrava mišićna masa. Takođe, veoma su hranljiva, tako da ćete biti siti, i dugo nećete osećati glad. 

2. Povrće
Ukoliko ste skloni grickanju i raznim grickalicama, ovo je odlično rešenje za vas. Pobrinite se da u vašem pakovanom ručku imate što više povrća isešenog na komadiće, koje je pogodno za grickanje. Blanširani karfiol, brokoli ili šargarepa su odlični za tu priliku! 

Kada ste zauzeti na poslu, želite hranu koja će vam dati energiju. Uzimanje komadića povrća stabilizuje nivo šećera u krvi, tako da nećete osećati glad. Ovo povrće je prepuno vitamin,a minerala i antioksidanasa. 

3.Protein 
Proteini su deo svakog obroka. Ukoliko spremate sebi ručak i pakujete ga, uvek dodajte tanke komade mesa kao što je piletina, ćuretina, govedina ili riblji fileti. Ova mesa ne sadrže masti, prepuna su proteina, lako se spremaju, i sadrži manje holesterola od crvenog mesa. Takođe sadrže visok nivo aminokiselina, osnovnih vitamina i minerala. Preporučujemo pakovanje velikih komada masnije ribe, kao što je tuna, haringa ili losos. 

4.Sveže voće
Ukoliko ste sladokusac, završetak obroka sa svežim voćem će zasititi vašu želju za slatkim poslasticama. Međutim, iako je voće veoma zdravo, ne treba preterivati. Određene vrste voća sadrže visoke količine šećera, tako da treba uzimati umerene porcije. Preporučujemo ananas, lubenicu, jabuke ili grožđe. Ovi plodovi su bogati vlaknima, antioksidansima i vitaminima. 



Нема коментара:

Постави коментар