2016/02/15

Tri sigurna znaka da sa menstruacijom nešto sve kako treba

Uobičajena stvar vezana za menstruaciju su tegobe koje vas prate svaki mesec. Zbog ovih tegoba ovi dani spadaju u najomraženije dane u mesecu.

Međutim, pored ovih tegoba, mogu se javiti i dodatni problemi koji mogu ukazivati na neki ozbiljniji problem i koje ne treba ignorisati. Ovi problemi su svakako znak da treba da se obratite ginekologu.



Pet stvari koje nikako ne treba da radite tokom menstruacije! 

Pojačano krvarenje

Naučnici su dokazali da je normalno menjanje tampona ili uložaka na svakih 3 do 5 sati. Ukoliko se učestalost menjanja uložaka poveća na sat vremena, to je jasan znak da nešto nije uredu i da treba da posetite ginekologa. Tokom menstruacije normalno je da se krvarenje poveća tokom dva dana, ali ne i tokom svih dana menstruacije. Povećano konzumiranje alkohola, fizička aktivnost kao i zagrevanje i hlađenje tela mogu da dovedu do pojačanog krvarenja. Ugrušci krvi su takođe normalni, ali ako primetite da su veći od kovanice od 5 dinara, takođe, treba da se obratite ginekologu.

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije je pojava koja nije ni retka ni nemoguća. Stres, loša ishrana, gubitak težine su uzroci koji mogu da dovedu do pomeranja menstruacije i do nekoliko dana. Ove probleme ginekolog vrlo lako rešava i lako vraća menstruaciju na pravi tajming. Međutim, izostanak menstruacije je vrlo ozbiljan problem. Pored trudnoće, uzrok mogu biti i policistični jajnici - hormonski disbalans. Ovaj problem je rešiv, tako da odmah treba da se obratite ginekologu. 

Jaki grčevi i bolovi

Svaka žena se susrela sa osećajem čvora u donjem delu stomaka, i grčevitim bolom tokom prvih dana menstruacije. Ovo su sve simptomi koje određeni lekovi mogu rešiti i ublažiti u velikoj meri. Međutim, ukoliko su bolovi toliko jaki, da ne možete da ustanete iz kreveta i normalno fukncionišete, onda postoji mogućnost da imate endometriozu. Ovo se dešava kada se žlezde koje rastu untar materice, prošire na druge regije, kao što su jajnici ili bešika. Jake bolove koji se ponavljaju iz meseca u mesec ne treba da ignorišete, već se odmah obratite ginekologu.

Нема коментара:

Постави коментар