2015/01/30

Da li i vi ne možete da započnete dan bez kafe?

"Turska kafa", espreso, nes kafa ili bilo koja druga kafa, nebitno je, skoro svi je pijemo i ne mozemo bez nje. Kafa nije samo piće, kafa predstavlja i izgovor za razgovor, za duga, neobavezna ćaskanja, druženje sa prijateljima, porodicom. Njen miris budi uspomene ali i osvežava.

Dobra kafa omogucava siguran i lep pocetak dana, kako zbog malih rituala i trenutaka mira, tako i zbog lekovitih svojstava koje ima. Aktivan sastojak kafe, kofein, deluje stimulativno na centralni nervni sistem i kardiovaskularni sistem. Kofein utiče na fizičke rezultate, mentalnu funkciju, koncentraciju i prezciznost, zbog čega imamo osećaj da nas kofein razbuđuje.

Zašto se kafa preporučuje u hrono ishrani? Razlog tome je što kafa ima jako dejstvo na organizam poećavajući nivo kiselina u organizmu i ometa iskorišćenje hranljivih materija iz hrane, zbog čega se manje gojimo, a opet smo siti. Zato kafu treba popiti pre doručka, naravno BEZ šećera i mleka. Takođe kafa, prema najnovijim istraživanjima, deluje antitumorno, antialergijski i antiinflamatorno.

Stara legenda kaže, da šoljica kafe sadrži 100mg kofeina i 200mg ljubavi :). Ovo je dovoljna doza lekovitih materija za uspešan početak dana, i male radoste koje život ćine lepšim i radosnijim. Pažljivo birajte sa kim pijete vašu prvu šoljicu kafe :)

hrono ishrana i kafa kao lek za lepši dan
Siguran recept za lep i uspešan dan

1 коментар: