2015/01/31

Hrono ishranom protiv prehlade

Da li i vas muče simptomi prehlade i gripa? Poznato je da su januar i februar su uvek bili meseci u kojima smo najviše podložni virusima i prehladama. U prilog toj činjenici ide i veoma visoka temperatura za ovo doba godine, jer virusima prija visoka temperatura. Naime, na izuzetn niskoj temperaturi, virusi ne mogu da opstanu, tako da ste na veoma niskim temperaturama prilično zaštićeni od virusa.

Ovakve vremenske prilike najviše smetaju hroničnim bolesnicima, ali i mlađim ljudima. Osećate se tromo, teško se razbudite, teško se pokrećete, imate manje energije? Sve su to simpotmi koji prate prehlade, koje su u stanju da iscrpe telo i isisaju nam svu energiju. 

U ovakvim situacijama, kada haraju respiratorne infekcije, kao preventiva ali i kao lek, može se koristiti đumbir. Koren đumbira sadrži supstance koje imaju antibakterijsko dejstvo (prehlade uvek prate i bakterije) i deluju umirujuće na bol i otok grla. 

Kao što sam već spomenula, đumbir se može koristit i kao preventivno sredstvo protiv prehlada i infekcija. Jedan od recepata koji možete koristi izgleda ovako:
  • Pomešati pola kašičice đumbira i pola kapičice cimeta
  • Dodati malo crnog bibera
  • Dodati malo meda 
  • Ovakvu smesu treba uzimati na svaka 3 sata (mnogi doktori i nutricionisti preporučuju na da se ovakva smesa uzima na svaka 3 sata, ali moja preporuka je da se uzima 3 puta dnevno)
Ukoliko vam ovaj recept ne odgovara možete skuvati napitak od đumbira. Napitak se priprema tako što se kašičica narendanog đumbira prelije sa 2dl tople vode, sačeka se 2-3 minuta da se lekoviti sastojci pomešaju sa vodom i zatim se procedi. Dodamo kašičicu meda i sok pola limuna, sačekamo još 5 minuta i tako pripremljen napitak pijemo u gutljajima. 


Svi ovi recepti, u kombinaciji sa hrono ishranom, predstavljaju odličnu kombinaciju za jačanje imuniteta i odbrambeni mehanizam protiv prehlada i gripa. Naime, hrono ishrana predstavlja odlično izbalansiranu ishranu, koaj vašem organizmu daje sve potrebne sastojke u tačnim količinama koji će vaše telo učiniti jačim i otpornijim. 

Нема коментара:

Постави коментар