2015/01/27

Ovo nikako ne smete da radite posle obroka

Svi mi imamo navikve, bile one dobre ili loše. Jedna od najtežih stvari za svakoga od nas je svakako da ih menjamo. Ukoliko želite da poboljšate svoje zdravlje i da izgubite kilograme, pratite ove savete koje su dali stručnjaci, i nikako nemojte raditi ovo posle obroka.


1.  Cigareta posle obroka


Eksperti upozoravaju da je ova navika opasnija nego što izgleda, jer cigareta koju popušite neposredno posle obroka ima efekat kao da ste popušili 10 cigareta od jednom. Naš probavni sistem funkcioniše kroz celo telo, pri čemu se nikotin vezuje za kiseonik u krvi i usporava varenje. 

2.Voće posle obroka 

Ljudsko telo je u stanju da svari voće jako velikom brzinom. Međutim, ukoliko uzimate voće neposredno posle obroka, voće ostaje u sistemu za varenje veoma dugo, što izaziva propadanje voća u organizmu, oslobađanje gasova i toksina, koji, kako eksperti navode, mogu da dovedu do pojave celulita, tako da devojke, OPREZNO! 

4. Plivanje posle obroka 

U ovom slučaju su naše mame i bake u potpunosti u pravu, ali i eksperti takođe upozoravaju da nije preporučljivo čak ni tuširati se posle obroka. Voda, naročito topla, poboljšava cirkulaciju krvi. Međutim, posle obroka, krv se sliva, većim delom naravno, u stomak gde se odvija varenje. Kada se istuširamo, naše telo trpi naglu promenu temperature, tako da krv odlazi u celo telo. 


5. Fizička aktivnost posle obroka

Iako mnogi misle da je dobro izlagati se fizičkoj aktivnosti posle obroka, istina je obično potpuno drugačija. Fizička aktivnost blokira sistem za varenje koji, zatim, nije u mogućnosti upije hranljive materije iz hrane koju smo uneli tokom obroka. Ono što je dobro i korisno, jeste jedna lagana šetnja, dok ozbiljnije fizičke aktivnosti posle obrka treba izbegavati. 

6. Spavanje posle obroka 

Ovo je još jedan od starih mitova koji se pokazao kao istinit. Kada spavano, sve telesne funkcije "spavaju" zajedno sa nama, te stoga nije preporučljivo spavati posle obroka. Ležeći položaj takođe nije preporučljiv i nije dobar za varenje i želudačne sokove koji nisu u mogućnosti da obavljaju svoj "posao". Ova navika može dovesti do stomačnih problema. 

Tako da, bilo bi dobro da pokušate da promenite ove navike, jer ovo su neke stvari koje svi radimo, svesno ili nesvesno. Izbegavanje ovih navika će poboljšati vaše zdravlje, vaša hrono ishrana će biti samo još efektivnija, a vaše telo vitkije. 

2 коментара:

  1. Hahaha sada cu stvarno malo bolje da razmislim pre nego sto uradim neku od ovih
    stvari :-) super saveti :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo su saveti kojih svako treba da se pridrzava, bez obzira da li je na hrono ishrani ili ne. Hvala puno :) :*

      Избриши