2015/02/05

Kako da smanjite aptetit?

Postoje momenti kada nikako ne možemo da suzbijemo, i kada stalno razmišljamo o još jednom kolaču ili nekoj grickalici. Mnogi kažu da je doboljna porcija za ručak šnicla veličine dlana i količina povrća jednaka veličini pesnice. Međutim svi mi znamo da posle ovakve porcije jela, creva i dalje krče i da i skoro uvek i dalje osećamo glad.

Uzrok ovoga može biti ne samo mala količina hrane koje pojedemo, već i brzina kojom jedemo svoj obrok. Naučnici kažu da je želudcu potrebno čak 20 minuta da "javi" mozgu da više nije gladan, zbog čega treba jesti polako, dugo žvakati svaki zalogaj, i posle svakog zalogaja spustiti kašiku ili viljušku. Na ovaj način mozak ima vremena da javi mozgu da više nismo gladni, i samim tim postoji velika šansa da ćemo pojesti manje hrane.


Međutim ako vam ni ovo nije dovoljno, postoji nekoliko saveta kako da smanjite apetit. 

1. Jabuka pre pre jela. Samo jedna jabuka dnevno pre obroka može da vam pomogne da smanjite apetit i da suzbijete napade gladi. Osobe koje jedu jabuku pre obroka unose čak i do 187 kalorija manje dnevno, od osoba koje ne jedu. 

2. Čaj pre obroka. Mnogi ljudi, u određenim trenucima, jedu čak iako nisu gladni. U ovakvim trenucima treba pokušati da umesto hrane popijemo šolju čaja, (ili veću čašu vode), da sačekamo pola sata i glad će nestati. 

3. Doručak treba da bude obilan. Preskakanje doručka ili bilo kog drugog obroga mnogima zvuči kao sjajan način da se unese što manje kalorija. Međutim, to je pogrešan potez, a posebno žene ne bi trebale da ga primenjuju. Doručak koji je bogat proteinima će vam dati energiju za veći deo dana, i verovatno dugo nećete osetiti glad. 

4. Šetnja. Kada osetite potrebu za hranom, slatkišima ili grickalicama treba da probate da izađete napolje i da prošetate. Ovo će vam svakako pomoći da se oslovodite gladi. 

5. Arome. Mirisi mnogih namirnica (kao npr narandže ili vanile) mogu da smanje žudnju za slatkišima i grickalicama. 

Ovo je još samo jedan od razloga zbog čega je hrono ishrana idealna za regulisanje telesne težine kao i suzbijanje gladi. Organizam se navikava da jede u određeno vreme, navikava na režim ishrane i u periodima kada nije predviđeno da imamo obrok, mi uopšte ne osećamo glad. Zbog ovog vremenskog rasporeda obroka, i možemo da jedemo sve, i da i dalje mršavimo. 

Нема коментара:

Постави коментар