2015/02/06

Smanjite rizik od raka zdravom ishranom

Rak predstavlja glavni uzrok smrtnosti u Velikoj Britaniji sa više od 270 000 dijagnostikovanih slučajeva svake godine, dok je jedna od četiri smrti izazvana usled malignih bolesti (raka). Ishrana igra veoma važnu ulogu u prevenciji kao i u lečenju malignih obolenja.

Loša ishrana predstavlja uzrok približno 25% smrtnih slučajeva od raka u Velukoj Britaniji, a koji se pripisuju faktorima okoline.


Veza između ishrane i uzroka raka je veoma kompleksna jer su ogromne varijacije u onome što ljudi jedu, i povezanosti između različitih vrsta hrane, načina života kao i faktori okoline koji čine veze između svih ovih elemenata izuzetno komplikovanim. Međutim, veliki broj epidemioloških studija studija koje se trenutno sprovode, pružaju sve više informacija. Iako su neke veze između kancerogenih oboljenja i ishrane tek na nivou istraživanja i pretpostavki, postoji velika količina informacija na osnovu kojih se mogu određene smernive za izhranu.

Saveti za ishanu kako bi se minimizirao rizik od raka 

Britanski vodič "Balance of Good Health" je kompatibilan sa vodičem koji je izdao Svetski istraživački fond za bolesti raka. Ovaj vodič daje sledeće savete i smernice:

  • Izaberite ishranu koja se bazira na biljnoj hrani 
  • Jedite velike količine voća i povrća 
  • Održavajte zdravu telesnu težinu i budite fizički aktivni
  • Alkohol pijte u zanemarljivim količinama, ili ga uopšte nemojte piti 
  • Izaberite hranu koja ima nizak nivo masti i soli 
  • Hranu pripremajte zdravo i čuvajte je onako kako je propisano. 

Ishrana, kao što mnoga istraživanja govore, predstavlja odličnu prevenciju od malignih bolesti. Tu se pre svega misli na uravnoteženu ishranu, kao i na umerenost, i fizičku aktivnost. Hrono ishrana predstavlja odličan način da se hranite zdravo, uravnoteženo, da svoju telesnu težinu držite u zdravim razmerama, a takođe da se ničega ne odričete. Odricanje određenih namirnica nije zdravo za telo, jer je telu potreba hrana kao gorivo, kao i hranljive materije i vitamini koji čuvaju naš imuni sistem. 

Нема коментара:

Постави коментар