2015/02/24

Razumevanje principa hrono ishrane

Hrono ishrana pedstavlja način ishrane koji je prilagođen telesnom ritmu čoveka. Ljudi zbog sve bržeg i haotičnijeg načina života jedu usput, često nezdravo i previše ili premalo.

Prateći program hrono ishrane, brišemo loše navike, obroke konzumiramo u pravilnim vremenskim intervalima i što je najbitnije, jedemo sve, a ostajemo vitki.

Jedna od najbitnijih stvari kod hrono ishrae jeste uzimanje masti i proteina, posebno ujutru, jer daju energiju potrebnu za dnevne aktivnosti.


Principi hrono ishrane

Hrono ishrana je bazirana na saznanju da se hrana u telu drugačije apsorbuje u zavisnosti od vremena kada se konzumira.

Treba shvatiti da se masnoća i šećer koji se pojedu uveče čuvaju u telu, dok ako se jedu ujutru, predstavljaju značajan izvor energije.

Uzimajući u obzir ove činjenice, kako bi smršali, moramo da prilagodimo svoj način ishrane fluktuacijama telesnog metabolizma tokom dana.

Telesni morfotip

Telesni morfotip se definiše kroz fizičke karakteristike osobe i često je nasledan, ali na njega utiče i fizička aktivnost. Hrono ishrana uzima u obzir morfotip osobe!

Četiri obroka dnevno

Ljudsko telo luči insulin i korizol u proseku na svaka četiri sata. U ovim trenucima naše telo traži hranu i treba ga snabdeti odgovarajućim hranljivim materijama. Zbog ovoga se obroci kod hrono ishrane uzimaju u proseku na svakih 5h, tako da telo ima dovoljno vremena da svari obrok. 


"Doručak kao kralju, ručak kao princu a večera kao prosjaku" 

Tokom spavanja telo troši puno kalorije kako bi se regenerisalo, zbog čega su čovekove "baterije" prazne kada se probudi. Telu treba dosta energije, zbog čega doručak treba da bude obilan i da uključuje sir, puter, hranu koja sadrži skrob, proteine (jaja i recimo slanina) kao i voće. Kod doručka ne treba razmišljati o kalorijama jer ćete ih sigurno potrošiti tokom dana. 

Ručak omogućava da telo ostane u formi ostatak dana. Za ručak ne treba previše jesti, jer ne treba oopterećivati telo bespotrebno, i taj obrok treba da bude bogati životinjskim proteinima i skrobom. 

Užinu nikako ne smete preskočiti, jer daje dovoljno energije za nastavak dana, ali i sprečava prežderavanje tokom večere. 

Hrono ishrana je jedinstveni način ishrane, i verovatno jedini način ishrane koji vam dozvoljava da jedete sve što želite a da i dalje mršavite! 

Нема коментара:

Постави коментар