2015/02/11

Rešite se pospanosti

Svima nam se sigurno dogodilo da nas na poslu ili u nekoj drugoj prilici uhvati pospanost do te mere da se jedva kontrolišemo da ne spustimo glavu. Mnogi od nas u toj situaciji, naravno, potegnu za šoljom kafe, međutim, to nije uvek najbolje rešenje. Kafa je zdrava, ali samo u umerenim količinama.

Postoji i drugi načini da se otarasite postaponosti.

Limun 

Naučnici su dokazali da vitamin C ekspresno razbuđuje i daje osećaj povećane energije. Koliko je vitamin C moćan, govori i podatak da čak ni ne morate da ga popijete. Nekada je dovoljno samo osetiti miris citrusa, koji će vas istog momenta osvežiti i razbuditi. Ovo super-voće, takođe pomaže i u otklanjanju stresa. Ono što je takođe korisno, jeste da ujutru iscedite malo limuna u vodu. Ovaj recept će vas sigurno držati duže budnim.


Šetnja

Fizička aktivnost je jedan od najboljih recepata za razbuđivanje. Iskoristite pauzu na poslu da se prošetate oko zgrade, ili još bolje, ako imate u blizini neki park, šetnja i priroda će vam dati energiju da izgurate dan na poslu. 

Pravite pauzu

Jednostavno morate da se organizujete, i da sebi odvojite vreme za pauze. Nismo roboti, nama treba odmor, zato morate svoje obaveze da podelite tako da uvek imate vremena za kratku pauzu. 

Muzika

Muzika je sjajan način za razbuđivanje. Stavite slušalice, i iskoristite svoju pauzu da odslušate svoju omiljenu pesmu koja će vas razdrmati. 


Hidratacija 

Pijte dosta tečnosti tokom radnog vremena i umor neće moći tek tako da vas savlada. Takođe, bilo bi idealno kada biste na posao nosili flašicu limunade, vaš nešresušan izvor vitamina C. 

Opustite se i razonodite se 

Morate tokom radnog vremena bar na nekoliko minuta da skrenete misli sa posla, da razmišljate o nečemu drugom. Naučnici su dokazali da ukoliko samo nekoliko sekundi gledate slike malih, slatkih životinja, da će vaš stres biti umanjen za čak 40%. Pokušajte i sami. 


Jedan od najčešćih uzroka pospanosti i osećaja umora tokom celog dana jeste nepravilna ishrana i loše navike vezane za nju. Hrono ishrana predstavlja idealan način da se oslobodite osećaja hroničnog umora. Prateći program hrono ishrane, izbacujete loše namirnice, uzimate obroke na vreme i vaš metabolizam radi kao sat. Nećete se osećati tromo, i imaćete dovoljno energije za sve dnevne izazove. 



Нема коментара:

Постави коментар