2015/04/26

Aloe Vera - Čudo prirode

"Postoje četiri biljke koje su neophodne za čovjeka: pšenica, grožđe, maslina i aloe. Prva hrani, druga pruža radost srcu, treća osigurava harmoniju, a četvrta čini čovjeka zdravim." - Kristofor Kolumbo

Čovečanstvo koristi Aloe Vera-u od davnina. Ova biljka se kao lek prvi put spominje u drevnoj Mesopotamiji. Kasnije su je usvojili Egipćani tako da se smatra da je postojbina Aloe Vera-e Afrika. Egipatska kraljica Kleopatra je koristila gel Aloe Vera-u kako bi svoju kožu održala lepom i zdravom. Stari Grci su ovom biljkom lečili sve, od ćelavosti da nesanice. Aleksandar Veliki i Kristifor Kolumbo su njome tretirali rane svojih ratnika. 

Danas je poznati da Aloe Vera leči mnoge zdravstvene probleme i kožne probleme. Ali ono što je najzanimljivije jeste to da je delotvorna u lečenju jedne od najsmrtonosnijih bolesti današnjice - karcinoma. 




Lekovita svojstva Aloe Vera-e

Postoji preko 400 vrsta aloe, međutim, samo je nekoliko vrsta lekovito i koristi se u medicinske svrhe. Gotovo da ne postoji zdravstveni problem na koji aloe vera ne utiče blagotvorno.

Ova biljka sadrži vitamine A, C i E koji su snažni antioksidansi. Odličan je izvor vitamina B12 i folne kiseline. Takođe, u svom sastavu ima enzime kao što su: fosfotaza, lipaza, celulaza i katalaza.

Bogat je izvor kalcijuma, kroma, bakra, selena magnezijuma kaclijuma i cinka, od kojih su neki neophodni za pravilno funkcionisanje metabolizma. Ova biljka sadrži čak 12 antrakinona, fenolnih jedinjenja koji blatvorno deluju na pravilan rad creva. Aloin i emodin su jedinjenja koja imaju antibakterijsko, antialergijsko i antivirusno delovanje. Mnogi za aloe veru kažu da je univerzalna vakcina protiv svih bolesti!

Aloe vera je pravi melem za sve vrste kožnih bolesti i tegoba. Smanjuje oštećenja nastala ozeblinama, smiruje osipe i psorijazu, bradavice i strije. Idealna je za žene posle porođaja koje imaju problema sa strijama. Takoše, odlična je za borbu protiv peruti, i verovatno predstavlja jedan od najefikasnijih, prirodnih načina za brobu protiv peruti.

Koristi se za čišćenje organizma, kod bolesti želuca i creva, kao pomoć kod alergija i astme, kod dijabetesa i visokog holesterola ali i kao sredstvo za mršavljenje. Aloe vera je verovatno, jedino sredstvo pomoću kog se gube kilogrami a organizam jača.

Ipak, verovatno najneverovatnije svojstvo aleo vera jeste njeno delovanje na rak, bolest za koju medeicina još nije pronašla lek.

Kao što vidimo, aloe vera predstavlja pravi dar prirode, univerzalni lek za sve bolesti, sredsvo za jačanje organizma, za lepu i zdravu kožu. Aloe vera kod nas, u Srbiji, još uvek nema primenu koju treba da ima. Malo se zna o blagodetima ove biljke, a i malo je kvalitetnih proizvoda na bazi aloe vera u našim apotekama.

Нема коментара:

Постави коментар