2015/05/01

Idealan Jelovnik

Netolerancija na određene namirnice je pravi tihi ubica. Netolerancija prema određenim komponentama hrane, kao i alergijske reakcije na hranu mogu se često javiti u obliku osećaja umora, tromosti, glavobolje, sekrecije iz nosa, gojaznosti, preterane mršavosti itd.

Ukoliko dugo vremena konzumiramo hranu koju ne podnosimo, može se javiti gubitak dnevne motivacije i radne energije, umora, migrena, vrtoglavice, astme, depresije, karcinoma i šećerne bolesti kao i mnoge druge manifestacije.

Iako je priroda podarila čoveku moć da prepozna potencijalno nepoželjnu hranu, kao i moć da nesvesno uzima hranu koja mu odgovara, danas je, na žalost, teško prepoznati ove prirodne signale.

Današnji način života, propaganda i trendovi koje nam zadaje javnost i tržište, su opteretili naš organizam od ranog detinjstva raznim grickalicama, slatkišima, brzom hranom, hranom prepunom aditiva, konzervansa i pesticida, usporavajući naše prirodne mehanizme. Pod ovakvim uslovima, čovekovo telo vrlo brzo prestaje da prepoznaje one namirnice koje treba da izbegava.

Danas je tehnologija toliko napredovala, tako da i najopasnije namirnice prepoznajemo kao najsladje, jer sa dodatnim začinima i bojama ove namirnice mogu da postanu veoma primamljive. Mnoge namirnice mogu da nas privuku svjom zavodljivim ukusima i mirisima, naročito su opasni slatkasti i slani dodaci.

Izbacivanjem hrane koju ne tolerišemo preterano dobro, dolazi do prestanka zdravstvenih tegoba kao što je npr. holesterol, visok pritisak itd.

Ova činjenica je može imati veliki značaj, jer nam govori da često biti zdrav znači pametno se hraniti.


Međutim, ono što je danas realnost jeste da nije uopšte lako napraviti zdrav jelovnik. Svaki čovek ima jedinstven genetski zapis, prema kom se odvijaju sve naše fiziološke funkcije, a svakako se ovo odnosi na metabolizam i iskoristljivost namirnica u cilju stvaranja energije. Jednom čoveku je za stvaranej energije pogodna jedna vrsta namirnica, nekom druga, sasvim suprotna.


Potrebno je ishranu prilagoditi sopstvenom organizmu. Principi hrono ishrane su nešto što je univerzalno za svakog čoveka, tako da je hrono ishrana odličan put ka zdravlju, lepoti i dugovečnosti.

Нема коментара:

Постави коментар