2015/04/24

Uzimanje grickalica - Pogrešan korak

Organizmu za lučenje insulina kao signal uopšte nije potreban ceo obrok već je dovoljno uneti samo jedan zalogaj neke hrane i ovaj proces već započinje. Tada masne ćelije dobijaju signal za skladištenje. Prilikom ovog procesa, prestaje lučenje masti i ćelije počinju da luče masti iznova i iznova, prilikom čega se u telu masti gomilaju.


Ovo je jedan od glavnih razloga zašto uzimanje grickalica između obroka prouzrokuje ili nagomilavanje masnog tkiva, ili pak, ne dozvoljava da smršamo do neke željene težine.

Glavni krivac za povećanje telesne težine jeste upravo neredovno uzimanje obroka, kao i često grickanje između istih. Ako želimo da smršamo, prva stvar koju treba da uradimo jeste da se vratimo unosu regularnih obroka, i to tri u toku dana. Međutim, današnji tempo života u velikoj meri otežava ovakav način ishrane, zbog sve većih obaveza i sve mane slobodnog vremena.

Ovo je veoma bitno kod dece, treba ih učiti da ne jedu slatkiše, čips ili bilo koju grickalicu van regularnog obroka, ali ovo se odnosi i na bombone, voćke, kifle, đevrek i drugo.

Ćelije masnog tkiva su kod dece još uvek nerazvijene i imaju veoma veliki potencijal za umnožavanje. Jedan od glavnih razloga pojave gojaznosti kod dece je upravo ovaj mehanizam razvoja masnih ćelija. Deca koja preterano često jedu, stvaraju ogromnui količinu masti i potreba za skladištenjem te stvorene telesne masti je velika. 

Deca koja su u preiodu razvoja bila mršava, bez naslaga masnoća, uglavnom u odraslom životnom dobu nemaju problema sa vipkom težine nasuprot dece koja su bila debeljuštasta u ranom detinjstvu, koja skoro u 80% slučajeva imau problem da održe idalnu telesnu težinu u odraslom dobu. 

Sprečite na vreme loše navike vaše dece, a ukoliko i vi često jedete između obroka, i preskačete redovne obroke, prestanite sa ovom lošom navikom. Jedine redovno, pratite program hrono ishrane, i rezultati će vas oduševiti. Ne samo da ćete regulisati telesnu masu, već ćete poboljšati opšte stanje organizma, bićete puni elana i prepuni samopouzdanja! 

Нема коментара:

Постави коментар