2016/05/21

Kako da sami napravite ulje origana

Origano raste na krečnjačkom zemljištu, na stenama okrenutim ka jugu. Ukoliko ste pomislili da gajite origano u svom dvorištu, posadite ga na sunčanom mestu, a zemljištu dodajte malo krečnjaka. Ono što je jako bitno da zapamtite , jeste da origano u saksiji treba češće zalivati od origana u bašti jer ima izuzetno plitak koren.

Po pravilu, listovi origana imaju najviše ulja tokom leta, tako da ga je najbolje sakupljati za začin preko leta, pred cvetanje. Kada procveta, ulja odlaze u gornji deo biljke. U ovom slučaju origano se skuplja za medicinske i pargemske svrhe. Jako je bitno, da u ovom slučaju ne uzimate više od pola visine stabljike, kako i biljka mogla brzo da se oporavi.


Ukoliko želite da sami napravite ulje origana, ovo je pravi način.

Ukoliko sami gajite lako možete napraviti ulje origana. Odnos origana i ulja treba da bude 1:1, ali može se praviti i jače ulje gde bi odnos origana bio veći. Za početak, idealno bi bilo da probate sa pola šolje origana i pola šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Proces je sledeći. Origano treba oprati i osušiti. Listiće origana treba staviti u plastičnu kesu sa patent zatvaračem, kako bi otpustili ulje. Maslinovo ulje treba zagrejati, ali ne da provri. Ovo ulje treba sipati u kesu sa origanom, a celu mešavinu dobro ispritiskati u kesi kako bi se sto više ulja otpustilo i pomešalo. Ovakvu mešavinu sipati u čistu teglu, i ostaviti na da odstoji 2 nedelje na hladnom i suvom mestu. Nakon dve nedelje procedite ulje, i imate vaše domaće ulje origana.



Нема коментара:

Постави коментар